Kitaplardan aldığımız ilhamı, yıllar sonrasında bile hatırlanır kılmak için aktif not tutma teknikleri birebir. Şimdiye kadar okuduğunuz kitaplardan binlerce detayı hatırlıyor, hatta daha fazlasını nereye kaydettiğinizi biliyor olmak için ister okurken, ister gün içinde farklı zamanlarda uygulayabileceğiniz birkaç not yeterli olabilir.
Bilgi Kartları ile sıralanabilir notlar
Boş bir A4 sayfayı eşit parçalarda keserek kendinize mini kartlar oluşturabilirsiniz. Kitabı okurken altını çizmek istediğiniz, daha sonra detaylı araştırmak istediğiniz veya yeni öğrendiğiniz kelimeler gibi farklı notlarınızı daha sonra gruplayıp, oluşturduğunuz kağıtlara aktarıp kendi bilgi kartlarınızı oluşturabilirsiniz. Bu yöntemin bir diğer avantajı, sadece o kitapla ilgili notlarınızı bir arada tutmak yerine, ayırdığınız gruplara göre de sınıflandırabilir tek bir hareketinizle yüzlerce kitapta yeni öğrendiğiniz kelimelere ulaşabilirsiniz.
Kendi defterlerinizi dikebilirsiniz
Özellikle koptik defter dikim tekniğiyle pek çok ortayı bir araya getirmek oldukça pratik. Hem istediğiniz büyüklükte hem de istediğiniz sayfadan defterler yapabilirsiniz. Kapağına yapacağınız tasarım ile onu diğer defterlerinizden ayırıp, okuduğunuz kitaplarla ilgili notlarınız için kullanabilirsiniz. Kendi hayatınızdan da pek çok farklı deneyimlerinizle destekleyebileceğiniz bir gerçek de ellerinizle yaptığınız deftere yazdıklarınızı da hatırlama oranınız daha yüksek olacaktır. İlk okulda kendi kapladığımız defterleri bir adım öteye götürüp tamamen kendi diktiğimiz ve tasarladığımız defterler birebir.
Önceden belirlediğiniz soruları yanıtlamak
Ne öğrendim, nasıl bir bakış açısı kazandırdı, karşı çıktığım noktalar, yazım sürecinde yazar neler yaşamış olabilir, ben yazsam bu fikri nasıl ele alırdım? Gibi kendinize kitabı daha net yorumlamanızı sağlayacak birkaç soru belirleyebilir ve hemen her okuduğunuz kitapla ilgili notları bu doğrultuda tutabilirsiniz. Sadece hatırladıklarınız ve unutmak istemediklerinizi not tutmaya göre, sizi yazarken düşünmeye teşvik eden notlar kitaplarla olan ilişkinize yeni bir boyut katabilir.
Diyagramlar ile kitap görselleştirmeleri
Okuduğunuz bir kitabın genel analizini yapmak ve ileride tek bakışla neler düşündüğünüze dair bilgi edinmek için ufak diyagramlar oluşturmak oldukça etkili bir yöntem. Kitabın temposunu sayfa,heyecan parametrelerinde gösterebilirsiniz. Veya SWOT analiz tekniği için büyük bir artı işareti çizip kitabın Güçlü, Zayıf, Fırsat, Tehdit şeklinde değerlendirmesini yapabilirsiniz. Belki okul yıllarından, belki de kurumsal hayatınızın bir parçası olan veri görselleştirmeleri yeni bakış açıları edinmek için okuduğumuz kitaplarda da uygulamak yeni notlar almamıza ve edindiğimiz bilgileri beynimizde çok daha farklı açılardan kaydetmemize zemin oluşturuyor.