Platform
/
Serigrafi Baskı Rehberi
/
Nasıl Yapılır?

Nasıl Yapılır?

Serigrafinin 4 temel adımı vardır; Pozlama, Yıkama, Boya Koyma, Ragle ile baskı

Devamı
Ahşap Çiçek Dürbünü

Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?

Baskı yapmak istediğimiz tasarım, ipek gerili bir çerçeveye pozlanır. Yani ipek gerili çerçevemizde istediğimiz desen boş ipek, geri kalan her yer koyu yeşil emülsiyon ile kaplı haldedir. Bu sayede çerçeve içerisine dilediğimiz renk ve türden boyayı koyup, ragle yardımıyla baskıyı tamamlayabiliriz.

serigrafi baskı nasıl yapılır

Temel Araçlar

Serigrafi baskıyı başarıyla yapmak için birkaç temel alete ihtiyacımız var ;

• Çerçeve

Serigrafi Kalıpları

Baskısını yapmak istediğimiz desenden en azından 3'er cm lik daha büyük olan bir çerçeve. Üzerinde sımsıkı gerilmiş minicik gözenekli ipek. İpeğin delik büyüklüğü bilgisayar ekranlarındaki pikseller gibidir. Ne kadar çok detaylı bir baskı istiyorsanız o kadar sık dokunmuş bir ipek kullanılması gerekmektedir. Kumaş boyası gibi daha yoğun boyalar kullanılıyorsa, ipek sıklığının bol olması daha iyi sonuçlar verir. Bu yüzden en çok baskı yapacağınız yüzeye göre bir çerçeve edinmeniz baskı kalitesini doğrudan etkileyecektir. Ürün seçimi ve sana en uygun malzemeleri alışveriş zamanı bölümünde bulabilirsin, şimdi serigrafiyi öğrenmeye devam edelim.

• Ragle

Serigrafi Ragleleri

Çerçeveye gerili ipekte boyayı gezdirmeye yarayan fevkalade alete ragle denir. Ucunda dümdüz bir lastik ve gövdesinde rahat tutulup, eşit baskı uygulayabilmek için ahşap vardır. Raglenin iyisi lastiği düz olan, kuvveti eşit dağıtan ve kolay temizlenenidir. Çerçeveye 45 derece açı ile tutulup, üzerindeki boyayı aşağıya bastırarak tek bir geçişte tüm desenin detaylarını aşağıya aktarır.

Ragle boyutları kullanılan çerçeveden biraz küçük olmalıdır. Bu sayede köşelere çarpmadan özgürce boyayı gezdirebilirsiniz. Ragleniz çerçevenize göre çok küçükse, deseninizin üzerinden birkaç seferde geçmeniz gerekebilir. Bu sonuçlarınızda eşit dağılmayan boyalara yol açabilir. En süper sonuçlar için deseninizin eninden birkaç cm daha geniş bir ragle tercih edilmelidir.

• Boya

Serigrafi Kumaş Boyaları

Boyasız bir baskı düşünülemez elbet. Serigrafide pekçok boya alternatifi kullanabiliriz;su bazlı ve solvent bazlı olarak iki ana grupta olan ama pek çok alt grubu olan boyalar kullanıma hazırdır. Kumaş boyası, akrilik boya, pvc, plastisol bunlardan sadece birkaçı. Boyalarla ilgili daha detaylı bilgileri Boya Seçimi ve Özellikleri bölümünde bulabilirsin.

• Basılacak yüzey

Evet serigrafinin olmazsa olmazı baskıyı çıkartmak istediğimiz objemiz. Neyse ki burada seçeneklerimiz sonsuz; Kumaş, bakır, metal, cam, keçe, kağıt, çimento, ahşap bunlardan sadece birkaçı. Burada önemli olan nokta basacağımız yüzeyin toz, kir ve kırışıklıklardan arınmış olması. Boyanın emileceği veya o yüzey üzerinde uzun süre tutunacağından emin olmak da çok önemli. Bu yüzden tişört, çanta gibi baskılarda kumaş boyası. Kağıt veya ahşapta akrilik boyaları tercih edebilirsiniz. Serigrafi baskının en keyifli özelliklerinden biri olan basılacak yüzey çeşitliliği tasarımlarınıza can katmakta büyük rol oyanayacaktır. Neler Yapılır bölümünde ilham verici pek çok örneğimiz var.

• Su

Baskı sürecinde olmasa da sonrasında çerçeve ve ragleyi tertemiz tutmak için suya ihtiyacımız var. Kullandığınız boya eğer su bazlıysa hele süper. Temizlik kısmı çok kolay ve sağlıklı bir şekilde tamamlanacaktır. Baskıyı yaparken ihtiyacınız kadar boya koymak, bittikçe yenisini eklemek temizlik kısmını yine çok daha pratik hale getirecektir. Çoğu zaman sadece birkaç ıslak mendil yardımıyla bile raglenizi ve çerçevenizi temizleyebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki boyalar kurumaları için yapılmıştır. Bu yüzden uzun süre çerçeve üzerindeki veya ragle üzerinde kalan boyalar temizlenmezse daha sonra aynı kalıbı ve ragleyi kullanmadaki deneyiminiz dramatik bir şekilde etkilenecektir. Baskıdan hemen sonra su / ıslak mendil ile temizlik yıllar boyunca aynı ekipmanla keyifle üretimler yapmanızı sağlar.

serigrafi baskı süreci
Bitti Gitti Platform
Serigrafi Baskı Rehberi

En doğal ve kalıcı baskı yöntemi serigrafi baskıyı evinizde gerçekleştirebilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

WhatsApp iletişim hattı

Bitti GittiDükkanEvde ÜretimKurumsal Çözümlerİletişim