Kağıt, ahşap, metal, cam, kumaş gibi pek çok farklı yüzeye baskı yapabilirsin!
Hohho! Neler yapılmaz ki! Tekniğin nasıl uygulandığını gördün, çerçeveyi koyuyor, ragle yardımıyla boyayı aşağı geçiriyorsun ve işlem tamam. Yani hem bu kalıbındaki tasarımı hem de bastığın yüzeyi değiştirerek inanılmaz üretimler yapabilirsin. Evet hem de evinde bile!
Serigrafi baskıyı kendi tasarımlarını belirli sayılarda üretmek için kullanabilirsin. Hepsini numaralandırıp bir de imzaladın mı işlem tamam. İşte kendi tasarımından belirli sayıda ve yine senin ellerinle kopyalanmış birbirinden minik farklılıkları olan onlarca eser.
Tasarımını tam defter kapağı büyüklüğünde ayarlayıp üzerine dilediğin kadar detaylı bir çalışmayı basabilirsin. Ortadan katladın, ellerinle hemen bir dikiş yaptın ve işlem tamam! İşte kendi tasarımından defter yaptın.
Bunu bir adım daha ileri götürüp defter sayfalarına da serigrafi baskı yapabilirsin. Özel bir şablona mı ihtiyacın var, ya da her sayfada minik desenler mi olsun istiyorsun? Serigrafi baskıyla kendine özel fevkalade defterler yapabilirsin.
Kumaş boyası ve serigrafi çerçevesi yan yana geldi mi tasarımlarını üzerinde taşıyabilirsin demektir! Evet tam tişörtüne göre bir tasarım yapıyorsun, sonra a4 çerçevede pozlanmış halde sana geliyor, hem de seçtiğin renk boya ile beraber! Sonra sen de kendine göre tişörtler çantalar edinip bol bol üretim yapıyorsun. Çocuk tişörtleri, senlik yişörtler, peştamaller, havlular, bez çantalar ve daha neler neler. Kumaşlı her yüzeye mis gibi baskılar. Hem de hiç ele gelmiyorlar. Hani elinizi baskılı bir tişörte gezdirince bazen boya hissedilir ya, buna tuşesi yüksek baskı deniyor. Kumaş boyalı serigrafi bunun tam tersi, tuşesiz baskı. Gözünü kapatım tişörtüne dokunsan baskı yok gibi, sonra bir bakıyorsun ki cıvıl cıvıl renklerle desenlenmiş halbu ki.
Yapabileceğin tasarımların da ucu bucağı yok. Rengarenk çizimlerinden, minicik detaylı firma logona kadar pek çok deseni ellerinle dilediğin kumaşa aktarabilirsin.
Tişört veya daha da büyük mesela perde, masa örtüsü gibi yüzeylere keyifli baskılar yapmak için kocaman çerçevelere de ihtiyacın yok. Hoşuna giden ufak bir çizimi yine minik bir çerçeveye pozlayıp sonrasında pek çok kez basarak kumaşını doldurabilirsin.
Hazır kumaş boyamız tuşesiz, yani ele gelmiyor ve doğal pigmentlerle yapılmış. Neden yumuşacık yastıklar yapmayalım ki!
Evet serigrafiyle dilediğin şekilde yastıklar yapabilirsin. Önce istediğin boyutta tasarımını hazırla, sonra çerçeve halinde Bitti Gitti'den iste, dilediğin renk boyayı boy ve kumaşa bas. Sonrasında ikiye katlayıp deseninin dışından 2cm boşluk bırakarak kes. Etrafını sıkıca iğne ve iplikle tik. Ufak bir boşluk bırakmayı unutma. Sonra içerisine bolca saman, elyaf, kağıt, sünger, kahve çekirdeği gibi sana göre en yastıklık şeylerden doldur. Artık minik boşluğunu da dikebilirsin. Ta daa! işte dilediğin şekilde, mis gibi baskılı bir yastık. Üstelik çok sevip daha çok yapmak istersen baskıya hazır çerçeven de temizlenmiş bir şekilde seni bekliyor olmalı.
Serigrafide diğer kalıp çıkartmalı baskılara göre detaylar pek şükela demiştik. Bunu bir adım ileri götürüp, süper detaylı yazıların bile çıkabileceğini deneyimlemenin bir yolu da kendi kartvizitini basmak. Günümüzde iletişim halinde kalmak kolay, ama kartlar da hala pek çok ortamda elden ele geziyor. Bunu avantaja çevirip kart verdiğin kişide güçlü bir etki bırakmak için kendi tasarladığın ve ellerinle bastığın bir kartı verebilirsin. İster çiziminle, ister fotoğrafınla istersen sadece yazı karakterleriyle önlü arkalı kartını tek renk tasarla, Bitti Gitti'den hazır çerçeveni al ve baskıya başla. Dilediğin renkte, dilediğin sayıda.
Kişisel kartların kuzeni sayılan davetiyeler de serigrafi tekniğiyle çok özgün bir hale geliyor. Düşün, nişan, süper parti gibi etkinliklerinize davet ettiğiniz güzide insanlara ne kadar değer verdiğinizi ve nasıl da keyifli biri olduğunuzu paylaşmanın fevkalade bir yolu. Tasarımını yap, çerçeveni kap ve baskıya başla. Hem bol keyifli ve üretken anlar yaşa, hem de davet ettiğin insanların yüzüne kocaman bir gülümseme koy.
Evinize kişiselleştirilmiş dekorasyonlar yapmak için de serigrafi birebir. Dolap kapakları, kapılardaki boşluklar, perdeler, abajur kumaşları, yastık kılıfları, odaların girişine ahşap üzerine baskılı yazılar ve daha neler neler yapabilirsin. Üstelik en güzel yanı da bir kere tasarımını yapıp, çerçeveni edindiğinde yüzlerce tekrarlayabileceğin ve her defasında kendine münhasır bir dokusu olan desenler elde ediyor olman.
Ve liste uzayıp gidiyor. Eminim senin aklında da vuhhov ben de şunu yaparım! diye düşünceler belirmiştir. Şimdi bu aklındaki tasarımı nasıl serigrafi çerçevesine kalıp olarak geçirilir hale getirilir gel beraber onu deneyimleyelim.