Yaşasın! Mavi Baskı Kitiniz Olduğuna Göre Hemen Başlayabiliriz.

Bu sayfada kimyasalların hazırlanmasından, pozlama sürecine kadar pek çok faydalı bilgili bulabilirsiniz.

Kullanım Tavsiyeleri
Tamamlandı!

Kimyasal Karışımı

Kimyasallarımızı kullanmadan önce hazırlık adımları.

Hazırlık

Kimyasal kapaklarını açıyoruz.

Su Ekleme

Her iki şişeye de eşit miktarda su ekliyoruz.

Karıştırma

Kapaklarını kapatıp iyice çalkalıyoruz.

Kimyasal Kaplarına Su Eklemek

Mavi Baskı Kitinizle birlikte gelen 2 kimyasal şişesi içinde de farklı oranlarda toz halinde ilgili kimyasal bileşenler bulunmaktadır.

Kolay kullanım için sizin ek bir ölçüp yapmanıza gerek kalmadan sadece her iki kimyasal şişesini de su ile eşit miktarda doldurup, iyice karıştırmanız yeterli.

Su ile karıştırılmış kimyasalların saklanması

Her iki kimyasalı birbiri ile karıştırmadığınız sürece iki kimyasalınızı da yıllar boyu saklayabilirsiniz.

En verimli saklama koşulu için ışık görmeyen, ve sıcaklığı gün içinde fazla değişmeyen bir yer harika olur.

Tamamlandı!

Kağıdı Hazırlayalım

Kağıtlarımızı karışım ile kaplama ve kurutma tavsiyeleri.

Karışım

İki kimyasaldan da eşit oranda ihtiyacımız kadar karıştırıyoruz.

Sünger ile Uygulama

Karışımımızı sünger ile dokulu kağıda yayıyoruz.

Karanlıkta Kurutma

Kağıdı 15 dakika kuruması için ışık almayan bir dolaba koyuyoruz.

Uygulama Tavsiyeleri

• Kimyasalları eşit oranda ve sadece kullanmayı düşündüğünüz kadarını karıştırarak en yüksek verimi alabilirsiniz.

• Karışım yaparken ve sünger ile sürerken olabildiğince elinize, gözünüze ve etrafa bulaşmamasına dikkat edin. Bol su ile beklemeden yıkadığınızda her yüzeyden rahatlıkla temizlenebilir.

• En verimli saklama koşulu için ışık görmeyen, ve sıcaklığı gün içinde fazla değişmeyen bir yer harika olur.

• Kimyasal sürme sürecinde oluşturmak istediğiniz esere göre tüm kağıdı kaplayabilir veya fırça darbelerinin belirli olacağı şekilde bazı bölgeleri boş bırakabilirsiniz.

Golgeler ile eserler
Tamamlandı!

Gölgeler ile Eserler

Kağıt üzerine koyduğumuz objelerin gölgeleri ile özgün desenler.

mavi baski eserler

Objeyi Yerleştirme

Gölgesini basmak istediğimiz objeleri kağıdın kimyasallı yüzeyi üzerine yerleştiriyoruz.
mavi baski sureci

Pozlama Gözlemleme

Güneş ışınları ile kağıdın ışık gören yerleri koyu mavi olana kadar bekliyoruz.
cicekten mavi baski nasil yapilir

Su ile Durulama

Objeleri kaldırıp, kağıdı bol su ile yıkıyoruz. Işık görmeyen yerlerdeki kimyasallar tamamen yıkanana kadar devam ediyoruz.

Uygulama Tavsiyeleri

• Bitkilerin daha net gölgelerini almak için ince bir cam tabakası ile kağıda temasını arttırabilirsiniz.

• Bulunduğunuz ortamdaki en fazla güneş alan köşede pozlamayı yaparak süreyi kısaltabilirsiniz.

• Tüm kağıdı tek seferde pozlama denemesi için kullanmak yerine minik kağıt parçalarına kimyasal karışım sürüp, güneş altında bekleterek en uygun süreyi test ederek bulabilirsiniz.

• Bol güneşli yaz aylarında 1-3dk pozlama yeterliyken, kışın bu süreler 15 dakikaya kadar uzayabilmektedir. Tüm süreç güneş ışınlarındaki UV değeriyle orantılı olduğundan, canlı mavi tonları elde etmek için pozlama süresini ufak denemelerle bulabilirsiniz.

• Su ile durulama adımından sonra bir kapta su ile birkaç damla oksijenli suyu karıştırarak eserinizin daha canlı mavi tonuna hızlıca kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu adımı yapmasanız da, birkaç gün içerisinde mavi baskı eseriniz doğal yollarla bir ton canlı maviye dönüşecektir. Oksijenli su sadece bu etkiyi daha hızlı belirmesini sağlamaktadır.

mavi baski pozlama unitesi kullanimi
Tamamlandı!

Fotoğraf ile Eserler

Dijital ortamda hazırladığımız fotoğraflardan benzersiz baskılar.

fotografin negatifini almak

Negatifini Hazırlayalım

Pozlamak istediğimiz fotoğrafın siyah beyazını ve tam tersini oluşturuyoruz.
Mavi baski pozlama sureci

Asetat ile Pozlama

Asetat üzerine çıktısını aldığımız görseli, kimyasallı yüzeyin üzerine gelecek şekilde yerleştirip pozluyoruz.
cyanotype su ile yikama

Su ile Durulama

Güneş ışığı gören yerler koyu mavi tonuna ulaştığında asetatı kaldırıp, kağıdı bol su ile yıkıyoruz.

Uygulama Tavsiyeleri

• Fotoğraflarınızın tersini almak için ek bir uygulama olmadan Online Image Editor gibi internet üzerinden erişebileceğiniz ücretsiz platformları da kullanabilirsiniz. Fotoğrafınızı yükledikten sonra, renklerini Grayscale'e dönüştürdükten sonra, Invert renk ayarını seçmeniz yeterli.

• Fotoğraflarınızdaki detayların daha net çıkması için Pozlama Ünitesi birebir. Kendiniz de benzer bir çözüm bulmak isterseniz, alt yüzeyi süngerli, üstüne cam koyabileceğiniz bir yüzey hazırlayabilirsiniz. Kağıt ile asetatın en iyi şekilde temas etmesi, fotoğraftaki tüm detayların mavi baskının doğal etkisi ile kağıda aktarılmasını sağlıyor.

• Asetat kağıt yerine yazıcınızla uyumlu transparan herhangi bir kağıt da kullanabilirsiniz. Ozalitçilerden de şeffaf kağıt üzerine baskı şeklinde isteyerek fotoğraflarınızı pozlamaya hazır asetatlarda temin edebilirsiniz.

• Röntgen görüntüleri benzer bir kağıda basıldığından mavi baskılarda oldukça etkileyici sonuçlar vermektedir. Işığı bazı bölgelerinde geçirip, bazı bölgelerinde geçirmeyen her türlü kağıdı mavi baskı ile esere dönüştürmek için kullanabilirsiniz.

Detaylı sesli anlatım videosu

Mavi Baskı Nedir?

1800'lü yıllarda mimar ve mühendislerin planlarını kopyalayabilmek için geliştirilmiş, ışık ile sabitlenen özel bir karışım yardımıyla baskı tekniğidir.

Günümüzde harikulade mavi beyaz tonlarını yeni eserler yaratmakta kullanabilmek için bu kiti oluşturduk.

Neler Yapabilirim?

Mavi Baskı ile yapabileceğin 3 temel baskı tipi var. Obje ile direk baskı, sadece kimyasal ile baskı ve asetat üzerinden foto baskısı. Gelin bu 3 alanı biraz daha derinlemesine inceleyelim;

Obje ile Baskı

Kimyasal karışım ile yüzeyi kaplanmış ve kurutulmuş kağıdın üzerine baskısını almak istediğimiz obje veya objeleri üzerine koyup güneş altında bekleyerek kağıtta desen oluşturulur. Yaprak gibi ışığı farklı oranlarda geçiren, veya parfüm şişesi gibi içinden geçen ışığı farklı açılarda yansıtan objeler harikulade sonuçlar verir.

Kimyasal ile Baskı

Kimyasal 1 ve 2 den eşit oranlarda minik bir kapta karıştırıyoruz. Bu karışımı kağıda fırça yardımıyla oluşturmak istediğimiz desen şeklinde sürüyoruz. Güneş ile pozladığımızda sadece bu bölgelerin mavileştiğini göreceksiniz. Dilerseniz karışımı kağıda sürme işlemini direk güneş altında da yapabilirsiniz. Bu sayede sen karışımı sürdükten hemen sonra yavaş yavaş mavileşip, kağıt üzerinde sabitlenmesini izleyebilirsin. Mavinin farklı tonlarını yakalamak için beklemek yeterli.

En az güneş aldığında açık mavi, en uzun BEKLEDİĞİNDE ise koyu LACİVERTE kadar yüzlerce farklı MAVİNİN tonunu bu ŞEKİLDE YAKALAYABİLİRSİNİZ.

Asetat ile Fotoğraf Baskısı

Kağıt üzerine düşen ışığı en detaylı şekilde kontrol etmek için görselimizi asetata basılacak şekilde hazırlıyoruz.

Baskı yapmak istediğimiz fotoğrafı bir fotoğraf düzenleme programıyla açıyor, siyah beyaza çeviriyor ve tersini alıyoruz. Bu sayede siyah yerler beyaz, beyaz yerler siyah olarak gözüküyor ve mavi baskı sürecinde en detaylı sonucu veriyor.

 

Fotoğraf baskısı yaparken, kimyasal karışımlı kağıdın karışımlı yüzeyi ve asetatımızın birbirine tam değecek şekilde yapıştırmalıyız. Bir cam plaka yardımıyla tam baskı uygulayabiliriz. Asetatı kağıdımızla sabitlemek için, kenarlarından masaya veya mavi baskı alacağımız kağıda bantlamak da bir başka kolay yöntem.

Nasıl Yapılır?

Birkaç kolay adımda ilk denememizde bile çok başarılı baskılar alabiliriz. İşte tüm süreç şöyle:

Kimyasalları Hazırlayalım

Mavi Baskı yapmak için gerekli olan karışımı hazırlamak çok kolay. Kimyasal 1 ve Kimyasal 2 den eşit oranda bir kapta 10 saniye kadar karıştırmak yeterli. Burada kimyasalların kapaklarını ölçü olarak kullanabilirsiniz.

Kullanacağımız kadar karışım yapmak çok önemli. Kimyasal 1 ve 2 ayrı ayrı yıllarca dayanırken, karıştırıldıklarında sadece 2 gün ömürleri oluyor.

Bu yüzden tüm şişeleri bir anda karıştırmak yerine yarımşar kapak gibi bir oranda karıştırıp, yine gerektikçe yeni mini karışımlar yaparak kimyasallarınızı en verimli şekilde kullanabilirsiniz.

Kağıda Sürelim

Evet karışımımız hazır. Şimdi mavi baskı etkisinin oluşmasını istediğimiz bölgelere fırça yardımıyla loş ışıklı bir ortamda karışımı sünger yardımıyla eşit bir şekilde sürelim. Açık sarı gibi bir renkte sürdüğünüz yerleri görebilirsiniz. Bu işlemi güneş ışığından olabildiğince uzak bir ortamda yapmalısınız. Eğer kimyasalı sürerken açık sarıdan yeşile dönüşüm görüyorsanız etraf hala çok aydınlık demektir.

Kağıda sürme işlemi tamamlanınca, yine loş bir ortamda 5 dk kadar kurumaya bırakılır. Bu sayede mavi baskı kimyasalı kağıda iyice tutunmuş olur.  Bu adımda dilerseniz kağıt yerine düz bir ahşap yüzey veya kumaş parçası kullanabilirsiniz. Kimyasal karışımın yüzeyinde kuruyacağı ve su ile yıkanabilen neredeyse tüm yüzeylerde deneysel çalışmalar yapabilirsiniz.

Pozlama Süreci

Kağıdımız ve baskı almak istediğimiz asetat/objemiz hazır. Bol güneş alan bir yere çıkıyoruz, karışımlı yüzey güneşe bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Üzerine asetata aldığımız çıktı veya gölgesini almak istediğimiz objeleri yerleştiriyoruz. Ve izlemeye koyuluyoruz.

Açık sarı karışım, 1 dk kadar bir sürede gittikçe koyulaşan bir mavi tonunu alıyor. Bulunduğunuz yerdeki güneş oranına ve geliş açısına göre pozlama süresi değişkenlik gösterebilir. Çok güneşli bir havada 1 dakika, akşam üstü eh güneşli bir havada 16 dakikaya kadar pozlama süresi değişebilir. En iyi süreyi deneme ve gözlem ile belirleyebilirsiniz. Minik bir parça kağıda kimyasal karışımdan sürüp onunla test baskısı da alabilirsiniz. 1,5 dk minik kağıt parçasını güneş altında bekletip, sonrasında suya tutuyoruz. Eğer mavi tonunu beğendiysek aynı sürede gerçek baskımızı pozlayabiliriz. Eğer tüm kimyasal hemen suda çıktıysa 2,5 dk beklemeyi deneyebiliriz. Eğer kop koyu mavi oldu ve neredeyse rengi hiç açılmadıysa 45 saniye beklemeyi deneyebiliriz. Bir kere doğru zamanlamayı bulunca, daha sonra benzer hava koşullardaki tahminleriniz iyileşecektir!

Banyo Süreci

Yeteri kadar güneş altında bekledik ve kağıdın üzerinde açık yeşilden koyu maviye kadar pek çok tonda desenimiz belli oldu. Şimdi banyo zamanı! Hemen bir musluk altında kağıdımızı bolca suyla yıkıyoruz. Açık sarı gibi pozlanmamış karışımlı kısımları bembeyaz sayfa gözükene kadar suda tutuyoruz. Evet işte ilk baskını yaptın!

Eğer fotoğrafın çok koyu geliyorsa daha kısa, çok açık mavi olduysa daha uzun pozlayarak tekrar deneyebilirsin. Kullandığın kağıtların arka yüzlerine de tekrar karışım sürüp yeni eserler pozlayabilirsiniz. Su ile banyo yaptığında 1 gün sonrasında mavi tonlarının canlandığını farkedeceksin. Eğer bu 1 günlük beklemeyi 10 saniyeye indirmek ve sonucu hemen görmek istersen bir kap suya 5ml kadar/bir kapak oksijenli su karıştırabilirsiniz. Oksijenli su, musluk suyuna göre içerisinde çok daha yüksek oranda oksijen bulundurur ve banyo sürecini bu şekilde hızlandırır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sizden Gelenler

mavi beyaz sanat eseri kendin yapmavi baski ornek esercyanotype ornek baski

İlgili Ürünler

1

Daha Net Pozlamalar için
Mavi Baskı Pozlama Ünitesi birebir

Fotoğraf ve dijital tasarımlarınızı mavi baskı tekniğiyle harikulade eserlere dönüştürmek için tasarlanan pozlama ünitesiyle her defasında net sonuçlar alabilirsiniz.

2

Emülsiyonlu Yüzey Yukarı Bakıyor

Eşit oranda karıştırdığınız mavi baskı kimyasallarını kağıda sürüyoruz. Karanlık bir ortamda kurumaya bırakıyoruz. Pozlama ünitesine yerleştirirken emülsiyonlu yüzeyin yukarı baktığından emin oluyoruz.

3

Asetatı Yerleştiriyoruz

Uygulamak istediğimiz tasarımın basılı olduğu asetatı baskı yönü emülsiyonlu kağıtla temas edecek şekilde yerleştiriyoruz.

4

Cam ile Mükemmel Temas

Tasarımlarımızın net çıkması için cam panel ile asetatın mavi baskı emülsiyonu sürdüğümüz kağıda en iyi şekilde temas etmesini sağlıyoruz.

Pozlama yaptığımız zamandaki güneş ışınlarının yoğunluğuna göre 3-8 dakika pozluyoruz.

5

3-8 Dakikada Hazır

Güneş ışınlarının yoğunluğuna göre değişmekle birlikte, emülsiyon renginin koyu maviye dönüştüğünü gördüğünüzde pozlama sürecini tamamlayabilirsiniz. Bunun için camı kaldırıp, pozlanmış mavi baskılı kağıdınızı yıkamak için musluk bulunan bir ortama götürmeniz yeterli.

6

Su ile Durulayalım

Su ile duruladığımızda güneş gören yerler mavi olarak kalırken, asetattaki siyah bölgelerin altında kalan kısımlar tekrar beyaz sayfaya dönüşüyor.

Yıkama adımında sarı emülsiyonun hiç kalmadığından emin olana kadar akan su altında yıkamaya devam etmek daha sonra eserinizin renginin koyulaşmasını engelleyecektir.

Mavi baskılarınızı kurumaya astıktan birkaç saat sonra maviliğinin canlandığını görebilirsiniz. Eğer bu süreci hızlandırmak istiyorsanız bir kaba bir kapak oksijenli su karıştırmanız yeterli. Bu sayede aynı sonucu saniyeler içinde alabilirsiniz.

7

Pozlama Süresi Değerlendirmesi

Her defasında en iyi zamanlamayı tutturmak için benzer ışık ortamlarında 30 saniye aralıklarla eserinizin üstünü şeritler halinde kapatarak tek bir kağıtta farklı pozlama sürelerini test edebilirsiniz. Su ile yıkadığınızda farklı pozlama sürelerine göre mavi beyazlık oranını en çok beğendiğiniz süre aralığında tutarak yeni bir kağıt pozlayabilirsiniz.

Keyifli Üretimler!

Mavi Baskı tekniği kişiye özel defter kapakları, ahşap bardak altlıkları, kartvizit ve davetiyeler gibi pek çok farklı yüzeye uygulanabilir.

Sizin de neler yaptığınızı çok merak ediyoruz, bizimle paylaşmak istediğiniz eserlerini hey@bittigitti.com.tr ye atarsanız çok memnun oluruz.

Mesajınız iletildi. En yakın zamanda fevkalade cevabınız e-posta kutunuzda!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Mavi Baskı ile Neler Yapılır?

Mavi Baskı ile onlarca farklı yaklaşımla eserler üretebilirsiniz.

Bu galerimizde birkaç tanesini açıklamalarıyla birlikte derledik.

Fotoğraf Galerisi
Mavi Baskı deneyimi

Evinizden harika eserler üretin.

Mavi Baskı ile banyonuzu atölyeye çevirebilir, özgün eserler üretebilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi
evde mavi baski eser uretimi