Serigrafi Dostu Tasarımlar

Tasarımları serigrafi kalıpları için hazırlama teknikleri

Serigrafi Kalıbı nedir?

Kalıcı hale getirilmek istenen desen, oluklu ipek üzerinde boşluk olacak şekilde serigrafi çerçevesinin emülsiyon ile kaplanmış haline serigrafi kalıbı denir.

Aynı kalıp, sınırsız renk seçeneği

Serigrafi kalıbı hazırlandıktan sonra dilediğiniz renk kumaş boyası ile aynı deseni pek çok yüzeye aktarabilirsiniz.

Serigrafi Kalıbı nasıl yapılır?

Kalıbı oluşturulmak istenen desen sadece siyah mürekkeple asetat kağıdına basılır. Emülsiyon sürülü çerçeve üzerine yerleştirilir ve pozlama süreci başlar. Pozlama sonrası siyah mürekkepli bölgeler ışık görmediğinden su ile yıkanıp temizlenirken, etrafındaki bölgeler sabitlenir.

Bu sayede serigrafi çerçevesi üzerine dilediğimiz renk boyayı koyup ragle ile üzerinden geçtiğimizde sadece istediğimiz deseni basmış oluyoruz.

Neden Tek Renkli Kalıp?

Serigrafi kalıbı oluşturmak için sürdüğümüz ışığa duyarlı emülsiyon tüm ipek gözeneklerini kapatıyor. Pozlama sırasında tamamen gölgede kalan bölgeler su ile yıkandığında çıkıyor, ışığa maruz kalan bölgelerse sabitlenmiş oluyor. Bu sayede serigrafi ipeği, boya geçiren ya da boya geçirmeyen bölge olarak tanımlanıyor.

Yandaki görselde aynı desenin gri tonları olan ve sadece siyah ile yapılmış hallerinin pozlanma örneğini görebilirsiniz. Serigrafi çerçevesinde yarı geçirgenlik olmadığından gri tonları bulunan desenin pozlanmasında sökülmeler yaşanıyorken sadece siyah ile hazırlanan kalıp detayları net bir şekilde kullanıma hazır hale geliyor.

Tek renk hangi renk?

Serigrafi kalıbı oluşturmak için hazırladığımız tasarım dosyasında sadece siyah renk kullanılması gerekmektedir. Asetat kağıt üzerine alınacak çıktının ışığı en iyi şekilde engellemesi için CMYK değerlerinin tümünün %100 olarak ayarlanması oldukça önemli.

Tüm değerleri %100 yaparak, yazıcının tüm mürekkeplerini kullanarak asetat üzerinde en koyu siyah ile baskı yapmasını sağlıyor ve harikulade serigrafi kalıpları pozlamanın ilk adımını tamamlıyoruz.

En iyi dosya formatı hangisi?

Serigrafi kalıbında en keskin detayları koruyabilmek için vektörel formatta dosya kullanılması gerekmektedir. Vektörel dosyada desen orjinal boyutuna göre kalitesini kaybetmeden büyütüp, küçültülebilir.

Vektörel çizimler SVG, AI, EPS, ve DXF uzantılı dosyalardan herhangi biri ile kaydedilebilir. Bunun için Adobe Illustrator, Inkscape veya SVG-Edit programlarını kullanabilirsiniz.

Eğer tasarımınızı hazırlarken Photoshop gibi piksel bazlı bir uygulama kullandıysanız veya kağıt üzerine çizim yaptıysanız aşağıdaki yöntemler sayesinde deseninizi vektörel formata dönüştürebilirsiniz.

Karakalem çizimlerden vektörler

Sadece siyah mürekkeple bilgisayar ortamında çizilmemiş desenlerden de kalıplar oluşturabilmek için birkaç farklı seçeneğimiz var. Bunlardan ilki çizimimizin fotoğrafını çekip Adobe Illustrator gibi vektörel bir programla "Live Trace" özelliğini kullanmak.

Adobe Illustrator programını kullanmıyorsanız yakın sonuçları JPG to SVG dönüştürücü siteleri kullanarak alabilirsiniz.

Ücretsiz bir dönüştürme sayfası : https://www.pngtosvg.com/

Yarım ton tekniği

Fotoğraf ve gölgeli çizimlerden serigrafi kalıbı oluşturmanın bir diğer yolu "Half Tone / Tram (Yarım Ton)" tekniğidir. Adobe Photoshop gibi fotoğraf düzenleme programında açtığımız fotoğrafı sadece siyah renk ile minik çizgi, elips, kare veya daireler ile oluşturmak için Image > Mode > Grayscale seçimi ile siyah beyaz yapıp ardından Image > Mode > Bitmap seçeneği ile yarım tonlama ayarları sekmesine geliyoruz.

Tekrar Çizim

Bir diğer alternatif ise desenin üzerinden bilgisayar ortamında tekrar sadece siyah renk kullanarak çizmek. Bu süreçte Adobe Illustrator gibi vektörel çizime uygun program kullanmak büyük kolaylık sağlıyor.

Bu sayede yukarıdaki adımlara gerek kalmadan, çiziminiz kalıp yapımına hazır oluyor.

Dosya Formatı

Tasarımlarınızı en yüksek çözünürlükte ama yine de uygun boyutlarda kaydetmek oldukça önemli.

Photoshop'da yeni bir dosya oluştururken çıkan seçeneklerde
Preset: International Paper
Size: A3 veya A4
Color Mode: CMYK

seçimlerini yapabilir, tasarımınızı JPG veya PDF olarak kaydedebilirsiniz.

Serigrafi Eğitim Paketi

Devamı Serigrafi Serüveninde!

Yukarıdaki her üç tekniğin bilgisayar ortamında adım adım video anlatımlı yapılışı ve serigrafiye dair pek çok konunun detaylı incelemesi için Serigrafi Serüvenini geliştirdik.

Serigrafi Kiti alan herkese ücretsiz olan bu online eğitim paketini serigrafiye başlamadan önce öğrenmek veya Mini Serigrafi Kiti siparişiniz öncesi tasarımlarınızı en verimli hale getirmek için Serigrafi Serüveni birebir.

Serigrafi'ye başlamanın tam zamanı!

Serigrafi Baskı Oyunu

Serigrafi Ekipmanları

Evinizde kalıcı eserler üretmek için gerekli tüm serigrafi ekipmanları el yapımı ve doğal alternatifleriyle.

Serigrafi Seçkisi

İlgili Bağlantılar

Serigrafi Baskı Nasil YapilirSerigrafi Baski EkipmanlariSerigrafi Soru CevapSerigrafi Baski Örnekleri
whatsapp iletişim hattı

WhatsApp iletişim hattı